Виконайте завдання представлені на сторінці і відішліть на вайбер чи електронну пошту
Підсумкова контрольна робота
(виконайте у зошиті з хімії, сфотографуйте відповіді та перешліть вчителю)
Тема: Значення природних і синтетичних органічних сполук. захист довкілля від стійких органічних забруднень
(опрацювати матеріал)
Домашнє завдання: У додаткових джерелах знайдіть інформацію про Стокгольмську конвенцію та перелік речовин, що відносять до стійких органічних забруднювачів. Які технологічні процеси є джерелом цих речовин, з якою метою використовують ці речовини? Чи реальною є відмова від виробництва й використання цих речовин? Наскільки актуальною є проблема використання цієї групи речовин для України? (Інформацію узагальніть у вигляді повідомлення )
Тема: Поняття про амінокислоти, білки як біологічні полімери.
Біологічна роль амінокислот і білків.
Опрацювати матеріал
Виконайте контрольну роботу з теми: "Оксигеновмістні органічні речовини" (запишіть відповіді в зошит з хімії)
Підсумкова контрольна робота
(виконайте у зошиті з хімії, сфотографуйте відповіді та перешліть вчителю)
1.Загальна
формула вуглеводнів ряду алканів:
а) СnН2n+2; б) СnН2n -2; в)
СnН2n ; г) СnН2n -
6.
2. Тип хімічного зв’язку в
органічних сполуках:
а) металічний; б) водневий; в) йонний; г) ковалентний.
3. Гомологічною різницею є група атомів:
а) СН3-;
б) С2Н6; в) -СН2-; г) СН4.
4. Реакція полімеризації характерна для речовини:
а) пропану; б) метану;
в) бутану; г) етилену.
5. Довжина зв’язків і
валентні кути атомів Карбону є:
а) сталими;
б) змінними; в) різними
6. Елементарний
ланцюг -СН2-СН2- характерний для молекули:
а) політетрафлуоретилену; б) поліпропілену;
в) полістиролу; г)
поліетилену.
7. Валентність Карбону в органічних
речовинах дорівнює:
а) І; б) II; в) IV; г) III.
8. Внаслідок реакції повного окиснення
органічних сполук утворюються:
а) СН4
та Н20; б) СО та Н20. в)
С02 та Н20;
г) С0 та Н20;
9. Правильно подано
закінчення твердження: "Ізомери - це сполуки, що мають... " у рядку:
а) однаковий агрегатний стан;
б) однаковий якісний та кількісний
склад, але різну будову;
в) однакову загальну формулу;
г) однаковий якісний, але різний
кількісний склад.
10. Правильно подано твердження:
"Денатурація білкової молекули - це руйнування... " у рядку:
а) первинної структури;
б) вторинної структури;
в) первинної і вторинної структур;
г) четвертинної, третинної і вторинної структур.
11. Виберіть з наведеного переліку загальну формулу насичених одноосновних
карбонових кислот:
а) СnН2n+1СООН; б) СnН2nСООН;
в) СnН 2n+1СООСН.; г) СnН2n+1СНO.
12. Вкажіть, з яким
реактивом необхідно нагріти розчини глюкози і сахарози, щоб їх розпізнати:
а) розчин лугу; б)
купрум(II) гідроксид;
в) нітратна
кислота; г)
бромна вода.
13. Вкажіть функціональні
групи, що входять до складу молекули глюкози:
а)
гідроксильна та альдегідна; б) гідроксильна та амінна;
в) гідроксильна та карбоксильна; г)
карбонільна та карбоксильна
14. Правильно подано
закінчення твердження: «Первинна структура білка – це …» у рядку:
а) просторова конфігурація,
якої набуває поліпептидний ланцюг;
б) послідовність чергування
карбоксильних груп;
в) послідовність чергування
аміногруп;
г) послідовність залишків
а-амінокислот у молекулі білка.
15. Позначте пару речовин, під час взаємодії яких
утворюється спирт:
а) СН2=СН2 + NаОН; б)
СН3-СН2-NO2 + NаОН;
в) СН3-СН2Вг + NаОН; г) СН3-СН3 + NaОН.
16. Bкажіть кінцевий продукт гідролізу крохмалю:
а) сахароза; б)
глюкоза; в)
фруктоза; г)
лактоза.
17. Правильно подано
твердження: "Денатурація - це... " у рядку:
а) оборотний процес зсідання
білка;
б) втрата природних
властивостей білка при його розчиненні у воді;
в) розщеплення полімерної
білкової молекули на амінокислоти;
г) руйнування складної
структури білка, що призводить до втрати ним біологічної активності.
18. Правильно подано
твердження: «Білки – це…» у рядку :
а) високомолекулярні сполуки;
б) біополімери;
в) високомолекулярні сполуки,
утворені залишками а-амінокислот, які з’єднані пептидним зв’язком;
г) біополімери, з’єднані пептидним
зв’язком.
19. Вкажіть речовину, яка має практичне застосування в
медицині та піротехніці:
а) гліцерин; б) етанол; в) тринітрогліцерин; г)
фенол.
20. Позначте процес,
який лежить в основі виробництва маргарину:
а) гідроліз жиру; б)
гідрування жиру;
в) гідратація жиру; г) дегідрування жиру.
21. Укажіть речовини, які необхідно використати, щоб довести наявність
альдегідної групи
в молекулі глюкози:
в молекулі глюкози:
а) етанова кислота, водень;
б) купрум(П) оксид, бромна
вода;
в) аміачний розчин аргентум(І) оксиду, купрум(П)
гідроксид;
г) бромна вода, розчин калій перманганату.
22. Дати визначення:
-
Гідрування
-
Гідроліз
-
Карбонові кислоти
23.Написати рівняння реакцій:
а) горіння гліцерину;
б) взаємодії оцтової кислоти з лугами;
в)
гідрування триолеїну.
24. Обчисліть масову частку натрій ацетату в розчині, що
утворився після додавання води масою 20
г до розчину масою 380 г з масовою часткою цієї солі 12 %.
Тема: Значення природних і синтетичних органічних сполук. захист довкілля від стійких органічних забруднень
(опрацювати матеріал)
Домашнє завдання: У додаткових джерелах знайдіть інформацію про Стокгольмську конвенцію та перелік речовин, що відносять до стійких органічних забруднювачів. Які технологічні процеси є джерелом цих речовин, з якою метою використовують ці речовини? Чи реальною є відмова від виробництва й використання цих речовин? Наскільки актуальною є проблема використання цієї групи речовин для України? (Інформацію узагальніть у вигляді повідомлення )
Теми навчальних проектів
• Використання полімерів — еколого-економічний аспект.
• Альтернативні джерела енергії.
• Екотрофологія — наука про екологічно безпечне харчування.
• Виготовлення мила з мильної основи.
• Дослідження хімічного складу їжі.
• Хімічний склад жувальних гумок.
• Хімічний склад засобів догляду за ротовою порожниною.
- Друге життя паперу.
Тема: Поняття про амінокислоти, білки як біологічні полімери.
Біологічна роль амінокислот і білків.
Опрацювати матеріал
Виконайте контрольну роботу з теми: "Оксигеновмістні органічні речовини" (запишіть відповіді в зошит з хімії)
1. Якісною реакцією на гліцерин є взаємодія з.............
2. Укажіть, яка з хімічних реакцій є реакцією етерифікації:
а) взаємодія між спиртом і карбоновою кислотою;
б) взаємодія між двома спиртами;
в) окиснення спиртів.
3. У природі існують жири:
а) лише рослинного походження;
б) лише тваринного походження;
в) рослинного і тваринного походження.
4. Установіть відповідність

A. Спирт
Б. Кислота
B. Вуглевод
Г. Естер
5. Укажіть, із залишків якого мономера складаються макромолекули целюлози:
а) α-глюкози;
б) β-глюкози;
в) фруктози.
7. Напишіть у молекулярній та іонній формах реакції взаємодії між речовинами:
а) оцтовою кислотою й кальцієм;
б) оцтовою кислотою й калій карбонатом.
8. Напишіть рівняння гідролізу:
а) тристеарину;
б) сахарози.
9. Обчисліть масу кислоти й спирту, які утворюються в результаті гідролізу 125 г пентилового естеру метанової кислоти
10.Обчисліть масу етанолу, який можна одержати зі 100 кг крохмалю, якщо втрати у виробництві становлять 15 %.
Вуглеводи.
Глюкоза, сахароза, крохмаль, целюлоза.
Їх молекулярна формула, фізичні властивості.
Поширення і утворення в природі.
Немає коментарів:
Дописати коментар